Informatie

We heten je van harte welkom op de website van Triathlon Het Groene Woud. Via deze website krijg je alle informatie over dit sportieve evenement. Zijn er toch nog vragen schroom dan niet om ons via het contactformulier te benaderen. We proberen dan z.s.m. een reactie te sturen.

 

DATUM 7e EDITIE TRIATHLON HET GROENE WOUD
Zaterdag 22 juni 2024

 

INSCHRIJVEN
Start inschrijving middernacht 1 januari 2024 t/m 16 juni 2024 via de website. 

 

STARTSERIES
Er kan tijdens triathlon Het Groene Woud deelgenomen worden aan een jeugdtriathlon, 1/4 triathlon, 1/8 triathlon en een triathlon voor teams. De routes die voor de verschillende series worden afgelegd zijn identiek (aantal rondes wijken af). 

Wil je graag deelnemen in een team maar mis je een zwemmer, fietser of loper neem dan contact op via het contactformulier. Wij kunnen als organisatie bemiddelen om je team compleet te maken.

 

STARTTIJDEN

De inschrijfbalie en wisselzone zijn om 13:00 uur geopend voor alle startseries. Startbescheiden kunnen opgehaald worden tot 45 min voor de start van de serie.

Het is mogelijk om het fietsparcours gedeeltelijk te verkennen. Dit is voor alle startseries mogelijk tussen 14:00 - 14:45 uur.

 

 

PARCOURS
Het unieke parcours van triathlon Het Groene Woud wordt opgebouwd rondom de Stönner-Meijwaardbrug. Doordat het parcours tegen de dorpskern aanligt is het voor zowel het publiek als de triatleten een bijzondere ervaring om deel te nemen. Door de compactheid van het parcours is er overal publiek en wat is er nu mooier dan door de Oirschotse heide te fietsen en vervolgens langs de terrassen te lopen van het historische centrum.

Er is 1 wisselzone waardoor alles overzichtelijk is, deze wisselzone is bewaakt zodat uw spullen veilig zijn tijdens het evenement. Een uitgebreid overzicht van het parcours en de wisselzone is te vinden op de website https://triathlonhetgroenewoud.nl/informatie-2-2/.

 

 

WEDSTRIJDDAG

 

1. ROUTEBESCHRIJVING
De inschrijfbalie (nabij de Stönner-Meijwaardbrug) is zowel vanuit Eindhoven als Tilburg te bereiken via afslag Oirschot (8). Eenmaal op deze afslag volgt u de bordjes ‘triathlon Het Groene Woud’. Voor de deelnemers zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar bij voetbalvereniging Oirschot Vooruit en Hockeyclub Oirschot. De inschrijfbalie is op loopafstand te bereiken vanaf de parkeerplaatsen (+/- 5 minuten). Toeschouwers kunnen parkeren in het centrum van Oirschot. Zorg dat u op tijd aanwezig bent om uw startbescheiden op te halen en uw materialen in de wisselzone te plaatsen.

 

ADRESGEGEVENS INSCHRIJFBALIE
Stönner-Meijwaardbrug (Moorland)
Oirschot

 

ADRESGEGEVENS PARKEERGELEGENHEID 
Voetbalvereniging Oirschot Vooruit
Drieterskuil 6B

Hockeyclub Oirschot
Koningshof 9A

 

2. INCHECKEN

 

Afhalen startbescheiden
Alle deelnemers kunnen op vertoon van het identiteitsbewijs en/of geldig lidmaatschap van de NTB, vanaf 13:00 uur de startnummers afhalen bij de inschrijfbalie (nabij de Stönner-Meijwaardbrug). De startbescheiden kunnen tot 45 minuten voor aanvang van de serie opgehaald worden.

 

Daglicentie
Door inschrijving aan triathlon Het Groene Woud heeft u een daglicentie verkregen. Alle deelnemers zijn verplicht zich te legitimeren bij het ophalen van de startbescheiden. Vergeet uw legitimatiebewijs met foto niet. Een startplaats is niet overdraagbaar en deze controle heeft als doel het overdragen van een startplaats tussen de atleten te voorkomen. Dit is o.a. vanwege de NTBverzekering, welke is gekoppeld aan de daglicentie van de aanvrager.

 

Startbescheiden
De startbescheiden bestaan uit:

• 1 startnummer (inclusief sluitspelden); positie startnummer: fietsen aan de achterkant en lopen aan de voorkant.

• fietssticker; aan de fiets plakken (bv. remkabel).

• ProChip + enkelbandje (Mylaps).

• Badmuts

Startbescheiden kunnen tot 45 minuten voor aanvang van de serie opgehaald worden.

 

Startnummers
U dient het startnummer zowel op de rug (fietsen) als op de buik (lopen) te dragen (verplichte NTBregel). Het startnummer kan met veiligheidsspelden op het shirt bevestigd worden. Het heeft de voorkeur om gebruik te maken van een zogenaamde startnummerband. Startnummers mogen niet worden gevouwen!

Tip: wanneer u niet in het bezit bent van een startnummerband is deze makkelijk zelf te maken van een stuk elastiek waar het nummer m.b.v. veiligheidsspelden aan bevestigd kan worden.

 

3. WEDSTRIJDINFORMATIE

 

Kleedruimtes
De kleedkamers (incl. douches) zijn ingericht bij voetbalvereniging Oirschot Vooruit. De kleedruimtes staan onder toezicht en zijn alleen beschikbaar voor deelnemers van triathlon Het Groene Woud. Met het bewijs van inschrijving kunnen deelnemers gebruik maken van de faciliteiten. De kleedruimtes zijn vanaf 13:00 uur beschikbaar. De organisatie is niet verantwoordelijk voor diefstal en/of het kwijtraken van eigendommen.

 

Tijdwaarneming
De tijdregistratie wordt verzorgd door Mylaps. Tijdens het evenement wordt de ProChip gebruikt (een eigen ChampionChip is dus niet bruikbaar). De ProChip en het enkelbandje krijgt u bij de inschrijfbalie en dient u gedurende de gehele race te laten zitten. Teams moeten de ProChip met het enkelbandje aan elkaar doorgeven in de wisselzone. De definitieve uitslagen kunt u later via onze website bekijken.

 

Briefing
De briefing is zo’n 15 minuten voor de start van de wedstrijd. Tijdens de briefing wordt belangrijke informatie gegeven die voor u als deelnemer van belang is. De briefing vindt plaats nabij de start van het zwemonderdeel. Zorg dat u tijdig aanwezig bent voor de briefing.

 

Parcoursverkenning fietsparcours
Het fietsparcours kan op de wedstrijddag vanaf 14:00 tot 14:45 uur verkent worden.

 

4. WISSELZONE

 

Wisselzone
Kom op tijd en leg op tijd jouw spullen klaar in de wisselzone. Let er op dat je geen andere deelnemers in de weg loopt. Het kan dat andere deelnemers uit een andere startserie al zijn gestart. De wisselzone is alleen toegankelijk voor atleten met een startnummer. Voordat u een fiets mag opstellen, wordt de fiets door NTB-officials aan een technische keuring onderworpen. Je fiets wordt ter plekke gecontroleerd. Er wordt met name gecheckt of je remmen goed zijn afgesteld. Ook moeten de stuurdoppen op jouw stuur zitten. Dit zijn de dopjes aan het eind van het stuur. Als die er niet meer zijn, kun je jouw stuurpijp afplakken met ducttape. Je fiets moet ‘veilig’ zijn, anders mag je niet meedoen met de wedstrijd. Bij de fietscontrole zal tevens gevraagd worden om je helm op te zetten om te kijken of deze goed vastzit.

De wisselzone wordt beveiligd en kan alleen betreden worden door atleten en vrijwilligers van triathlon Het Groene Woud. De wisselzone is voor alle series vanaf 13:00 uur geopend.

 

Wisselprocedure zwemmen – fietsen
Na het zwemmen komt u via de trap direct in de wisselzone. Loop de rij in waar uw fiets gepositioneerd staat en loop na de wissel via de andere zijde de wisselzone uit. Er mag pas op de fiets gestapt worden nadat u de matten van MyLaps bent gepasseerd. Hier wordt tevens een balk geplaatst. Dit wordt duidelijk weergegeven en gecommuniceerd tijdens het evenement.

 

 

Wisselprocedure fietsen – lopen
Na het fietsen wordt het fietsparcours verlaten. Via een korte verbindingsroute bereikt u de wisselzone. Er moet afgestapt worden nadat u de matten van MyLaps (inclusief balk) bent gepasseerd. Dit wordt duidelijk weergegeven en gecommuniceerd tijdens het evenement. In de wisselzone loopt u de rij in waar uw hardloopschoenen staan. Hang uw fiets op en loop na de wissel via de andere zijde de wisselzone uit.

 

 

5. ZWEMMEN

 

Het zwemonderdeel vindt plaats in het Wilhelminakanaal. Het parcours voor de kwart triathlon en de teams bestaat uit twee zwemronden en voor de achtste triathlon wordt één ronde gezwommen. Het zwemparcours wordt duidelijk aangegeven met zwemlijnen en boeien. Na het zwemmen wordt het kanaal verlaten doormiddel van een trap welke een directe verbinding heeft naar de wisselzone. Een schitterend parcours waarbij toeschouwers de wedstrijd perfect kunnen volgen vanaf de Stönner-Meijwaardbrug.

 

Wetsuit
Voor het zwemmen met een wetsuit moet de watertemperatuur onder de 21,9 graden blijven. We meten de watertemperatuur ruim voor het evenement en communiceren dit via onze website. Als de temperatuur lager is dan 21,9 graden is een wetsuit natuurlijk mogelijk maar niet verplicht.

 

Badmuts
Een badmuts wordt ter beschikking gesteld door de organisatie. Het is verplicht deze badmuts te dragen tijdens deelname aan triathlon Het Groene Woud.

 

Veiligheid
Tijdens het zwemonderdeel is de reddingsbrigade verantwoordelijk om de veiligheid van de zwemmers te kunnen garanderen. De reddingsbrigade is met vrijwilligers op het water en vanaf de kant aanwezig om de zwemmers te kunnen observeren. Geef door uw hand op te steken aan dat u hulp nodig heeft. Volg daarna de instructies op die door de reddingsbrigade wordt gegeven.

 

Startprocedure
Opstellen in het water achter de startlijn. De startprocedure wordt middels een starttune gegeven. Na de start volgt u het bestemde parcours. Nadat de afstand is voltooid kunt u lopend naar de wisselzone waar uw tijd wordt geregistreerd. We verzoeken u om uw badmuts pas in de wisselzone af te zetten. Bij uw fiets kun u zich omkleden en klaarmaken voor het fietsonderdeel.

 

Aantal ronden zwemmen
1/4 triathlon           2 ronden               1 km
Teams                      2 ronden               1 km
1/8 triathlon           1 ronde              500 m

 

 

6. FIETSEN

 

Het fietsonderdeel start na het verlaten van de wisselzone (korte verbindingsroute). De prachtige route is duidelijk gepeild en één ronde is +/- 10 km. De route gaat over de Eindhovensedijk waar een heen- en weerparcours wordt aangelegd. Een ultrasnel parcours door de schitterende natuur van de Oirschotse heide. Een fietshelm is verplicht. Het startnummer dient goed leesbaar op de rug te worden gedragen. U dient eerst uw helm vast te maken voordat u uw fiets mag pakken. En let op: u mag pas na de balk, bij het verlaten van de wisselzone, starten met fietsen! Vrijwilligers zullen u attenderen op het startpunt. De NTB-jury zal streng toezien op het volgen van de regels; of uw helm is vastgemaakt en of u pas na de balk start met fietsen. Pas opstappen ná het verlaten van de wisselzone

Na het voltooien van het fietsonderdeel kan u het fietsparcours verlaten via een verbindingsroute naar de wisselzone. Deze verbindingsroute wordt duidelijk aangegeven middels bewegwijzering. In de verbindingsroute stapt u tijdig af voor de streep. Bij deze streep liggen de tijdregistratiematten van Mylaps. Vrijwilligers zullen u attenderen op dit afstappunt. U mag uw helm pas losmaken nadat u uw fiets heeft opgehangen op uw genummerde plaats in de wisselzone. Eerder losmaken of afdoen van uw helm is niet toegestaan. Ook hier zullen NTB juryleden streng op toezien. De organisatie is niet in het bezit van een bezemwagen. U dient voor uw eigen reservemateriaal te zorgen.

 

Stayeren
Stayeren tijdens het fietsonderdeel is niet toegestaan. Officials van de NTB zien hierop toe en zijn met motoren op het parcours aanwezig. Als u de waarschuwingen negeert riskeert u een tijdstraf.  Wij gaan er vanuit dat dit niet noodzakelijk is en hopen op de sportiviteit van u als deelnemer.

 

Parcours
Het parcours is geheel verkeersvrij. Echter kan bij calamiteiten enig verkeer op het parcours zijn; denk daarbij aan politie, brandweer en ambulance. De reglementen van de verkeerswegenwet blijven onverkort van toepassing. Hulpdiensten op het parcours hebben te allen tijde voorrang! Het fietsparcours bestaat uit een heen- en weerparcours waarbij het parcours hoofdzakelijk wordt gescheiden door wegbelijning. Houd rekening met elkaar en voorkom gevaarlijke situaties.

 

Aantal ronden fietsen
1/4 triathlon           4 ronden              40 km
Teams                      4 ronden              40 km
1/8 triathlon           2 ronden              20 km

 

 

7. LOPEN

 

Het looponderdeel start vanuit de wisselzone. De ronde van 2,4 km (excl. verbindingsroute) loopt via de schitterende Stönner-Meijwaardbrug via de Molenstraat waar de finishzone is gelegen. De finishzone wordt gepasseerd waarna via de markt, de Koestraat, de Heuvel en de Barcelona weer teruggekeerd wordt naar de finishlocatie. Een gezellige ronde door het hart van het dorp waarbij het publiek perfect zicht heeft op de wedstrijd. Na het afleggen van het looponderdeel is de finish bij cafe – zaal ‘t Vrijthof.

 

Aantal ronden lopen
1/4 triathlon           4 ronden               10 km
Teams                      4 ronden               10 km
1/8 triathlon           2 ronden                 5 km

 

 

8. OVERIGE INFORMATIE

 

Teams
De deelnemers aan de team triathlon houden zich aan dezelfde regels als de andere triatleten. Wel zijn er een paar uitzonderingen:

• het wisselen (inclusief chip) vindt plaats in de wisselzone waar de fiets is gepositioneerd. Dit geldt zowel voor de wissel zwemmen-fietsen als fietsen-lopen. Let hierbij  op dat je de overige deelnemers aan de triathlon niet hindert.

• Plaats voor alle onderdelen de ProChip aan de linker enkel.

• De deelnemers van de team triathlon kunnen samen finishen. De zwemmer en de fietser mogen circa 200 meter voor de finish aansluiten bij de loper en samen naar de finish lopen. Om samen te finishen moeten alle team triatleten hun startnummer aan de voorzijde hebben bevestigd.

 

Verzorging
Tijdens het zwemmen en fietsen is er geen verzorging. Tijdens het lopen hebben wij echter wél een verzorgingspost waar u water kunt pakken.

 

Finish
U bent gefinisht na het passeren van de finishlijn. Wat een topprestatie! Bij het passeren van de finishlijn levert u uw ProChip en enkelband in. Wanneer u deze ProChip niet inlevert wordt u automatisch eigenaar van deze chip en zullen wij u de prijs van €10,- in rekening brengen. U bent zelf verantwoordelijk voor deze chip, dus ook verlies van de chip valt hieronder.

 

Douchen
Er is een douchegelegenheid ingericht (voetbalvereniging Oirschot Vooruit) waarna u zich na de triathlon kunt opfrissen.

 

Afterparty
Na het finishen kunt u bij café – zaal ‘t Vrijthof uw prestatie vieren en gezellig napraten met supporters en andere sporters. Geniet onder het genot van een hapje en een drankje na van uw persoonlijke prestatie. De tap zal om +/- 1:00 uur afgesloten worden.

 

Ophalen fiets- en zwemspullen
Als u gefinisht bent kunt u uw fiets- en zwemspullen ophalen in de wisselzone m.b.v. uw startnummer. De wisselzone wordt tot 20:30 uur bewaakt.

 

Uitslagen
De tijdregistratie zal bij alle onderdelen worden verzorgd door Mylaps. De uitslagen worden zo snel mogelijk na het evenement bekend gemaakt via onze website https://triathlonhetgroenewoud.nl. Op diverse plaatsen in het parcours worden matten geplaatst ter registratie van uw (tussen)tijd en als extra controlepunt voor het naleven van een eerlijk verloop van de wedstrijd.

 

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt aansluitend plaats aan elke startserie en zo snel mogelijk na het finishen van de eerste drie deelnemers. Hierbij worden prijzen uitgereikt aan de snelste drie mannen en vrouwen van de jeugdtriathlon, 1/4 serie, team triathlon en de 1/8 serie. De deelnemers zullen gehuldigd worden op het podium in de finishzone.

Met betrekking tot de 1/4 triathlon zijn de deelnemers ingedeeld in een serie doormiddel van een vooraf opgegeven eindtijd. Dit betekent dat de prijswinnaars van de 1/4 serie alleen uit de eerste serie kunnen komen.

Alle deelnemers ontvangen na het voltooien van de triathlon een herinneringsmedaille.

 

Medische ondersteuning
Tijdens het evenement is er medische ondersteuning aanwezig. Er wordt een EHBO post ingericht nabij de wisselzone. EHBO’ers zijn zichtbaar aanwezig te voet en op de motor en allemaal gecertificeerd. In de EHBO post zal een AED aanwezig zijn.

 

Eigen risico en verantwoording
Iedere deelnemer is verplicht verzekerd d.m.v. een daglicentie van de NTB voor ongevallenschade, tegen de geldende NTB voorwaarden. Deelnemers dienen schade via hun persoonlijke verzekering te verhalen. Deelname aan de wedstrijd geschiedt geheel op eigen risico. De organisatie erkent geen aansprakelijkheid, van welke aard dan ook. De organisatie is niet verantwoordelijk voor enig niet toelaatbaar gedrag van deelnemers welke de openbare orde verstoren. Door van start te gaan, geef je te kennen akkoord te gaan met de inhoud van bovenstaande. De deelnemer vrijwaart de organisatie van alle aanspraken en/of vorderingen die mogelijkerwijs voortvloeien uit deelname aan triathlon Het Groene Woud.

 

9. WEDSTRIJDREGELEMENT

 

Mocht u (om wat voor reden dan ook) na de start, vroegtijdig het evenement (moeten) verlaten, meldt u zich dan af bij het secretariaat of de jury/baancommissaris van het onderdeel waar u mee bezig was. Dit voorkomt een onnodige zoekactie! Tijdens het evenement is het wedstrijdreglement van de NTB van toepassing. Bekendheid met de regels van de NTB wordt door de organisatie verondersteld (zie ook www.triathlonbond.nl). Het reglement ligt ter inzage bij het secretariaat en op de wedstrijddag zijn de secretariaatsmedewerkers in staat uw vragen te beantwoorden.

De organisatie behoudt zich het recht voor om:

• na overleg met de EHBO, de arts, of de parcourscommissarissen een deelnemer uit het evenement te verwijderen.

• in bijzondere omstandigheden het parcours te wijzigen, in te korten of het evenement af te gelasten in overeenstemming met de reglementen van de NTB.

• in onvoorziene gevallen vereiste beslissingen te nemen.

• het evenement af te gelasten vanwege het COVID-19 of een ander virus.

De deelnemer vrijwaart bij inschrijving de organisatie van alle aanspraken of vorderingen die kunnen voortvloeien uit deelname aan triathlon Het Groene Woud. Natuurlijk gelden wel voor iedere deelnemer de verzekeringsvoorwaarden verbonden aan een (dag)licentie van de Nederlandse Triathlon Bond.